NYITÁS!NYITÁS!

2021. május 31-én a Magyar Közlöny 99. számában megjelent a 289/2021. (V. 31.) Kormányrendelet, amely módosítja az 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendeletet (továbbiakban Rendelet). Azaz a Rendelet továbbra is hatályba marad és társasházak továbbra is e szerint működnek. A módosítás 2021. június 1-jén lép(ett) hatályba. A módosítás főbb pontjai a következők:

  • Közgyűlést lehet tartani, azaz össze lehet hívni a tulajdonostársakat, meghatalmazottakat. A közgyűlés formája nincs szabályozva, személyes jelenléttel is megtartható (az, hogy szabadban, zárt térben, szükséges-e védettségi igazolvány nem került szabályozásra)
  • Amennyiben a kötelező döntésekről (pl. BESZÁMOLÓ) nem született/vagy nem születik döntés július 1-ig, akkor ezen tárgykörökben 2021. október 15-ig kell dönteni. (a korábbi jogszabályban ezt az időpontot a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. nap volt )
  • Lehet közös képviselőt választani. Ennél a jogszabály egy kicsit szofisztikáltabban fogalmaz, de a lényeg, hogy amennyiben a közös képviselő megbízatása lejárt, az új közös képviselő megválasztásáig, de legkésőbb 2021. október 15-ig változatlan díjazás mellett kell ellátni a feladatokat. Amennyiben a megbízatás más okból megszűnt/megszűnik – például felmentették, felmondott – az új közös képviselő megválasztásáig a Számvizsgáló Bizottság- annak hiányában vagy akadályoztatása esetén bármely tulajdonostárs örökli a feladatokat.
  • Az új közös képviselőt (intézőbizottságot) valamennyi esetben legkésőbb 2021. október 15-ig kell megválasztani, feltéve, hogy erről a veszélyhelyzet ideje alatt irányadó szabályok alkalmazásával nem született döntés.

A jogszabály módosítás teljes szövege elérhető ITT.

A török átok…..A török átok…..

Egy rossz szomszéd nagyon meg tudja keseríteni bármelyik család hétköznapjait. Amindennapi hangoskodás, a hangos zene, rosszabb esetben veszekedés-ordibálás hangjátbizony nem szívesen hallgatja az ember, főleg ha az már estébe nyúlik,

II. kerület – PályázatII. kerület – Pályázat

A Budapesti II. kerület Önkormányzat pályázatot írt társasházakra, többlakásos osztatlan közös tulajdonként értékesített lakóépületekre, valamint a lakásszövetkezetekre általános felújításra, vagy élet- és balesetveszély elhárítását szolgáló projektekre (támogatás működési célra nem